Over Satriales

In Satriale's pizzabar bakken we de lekkerste pizza's van Utrecht in een authentieke houtoven.

Satriale’s pizzabar

Bij Satriale's pizzabar draait het - hoe kan het ook anders - om pizza's. Om kwaliteitspizza's. In onze open keuken met een traditioneel houtgestookte oven worden zowel historische als verrassende pizza’s bereid volgens de aloude leer van de Romeinen. De pizza uit onze houtoven is niet zomaar een pizza, maar een pizza van hoogwaardige kwaliteit, gemaakt van het speciale ‘Pinsa Romana’ meel uit Italië. Hiervan maken wij het vernieuwende ‘impasto ad alta idratazione’ deeg. Dit unieke deeg is licht verteerbaar door de combinatie van rijst-, soja- en tarwemeel. Het bevat minder calorieën, is krokant en natuurlijk zeer bijzonder van smaak. Het deeg bevat tarwemeel van de beste kwaliteit en krijgt bovendien twee dagen lang de tijd om te rijpen en te rusten. Hierdoor krijgt de pizzabodem een egaal bruine kleur en een karakteristieke smaak en textuur. Met deze manier van deeg maken wordt ingespeeld op de moderne en gezonde levensstijl zonder concessies te doen aan smaak, kwaliteit en traditie.

Onze houtoven

Blikvanger in de zaak is onze handgemaakte, hout gestookte pizza oven. Deze oven is gebouwd volgens de oude bouw; een traditie die zo'n 150 jaar geleden is ontstaan in Napels en omstreken. In die periode werd de pizza, zoals wij die nu kennen, een zeer populair volksvoedsel. Veel bakkerijen werden pizzeria's. De bakkersovens werden aangepast om betere pizza's te kunnen bakken en zo ontstond de pizza oven.
Voor deze pizza oven zijn traditionele materialen en technieken gebruikt; het bevat ongeveer 5 ton aan materiaal waaronder o.a. vulkanisch natuursteen, terracotta, kalk en gips. Deze materialen zijn ter plekke op maat gehakt, gezaagd en gevormd in het juiste model met de juiste eigenschappen. Alles voor het bakken van authentieke pizza's met een onvergelijkbare smaak en textuur.
De 'vloer' waar de pizza's op gebakken worden, bestaat uit 6 cm dikke terracotta tegels die ook al eeuwenlang volgens hetzelfde proces in kleine plaatselijke steenfabrieken, een 'fornace', gemaakt worden. Juist deze stenen geven de pizza een unieke smaak en textuur. 
Vervolgens worden ze op een temperatuur van tussen de 350 en 400° C, direct naast het vuur, binnen twee à drie minuten gebakken. 
In deze korte tijd, met deze zinderende hitte, gaat het water in het deeg stomen, blaast het deeg omhoog, gaat het sap van de tomaten koken en de verse mozzarella smelt langzaam tot een wit, romig eiland in een zee van smaak ...
Krijg je al trek in één van onze pizza's?? 

Geschiedenis

Satriale’s is gevestigd in een prachtig monumentaal pand op een bijzondere plek. De Plantage, zoals het tegenwoordig heet, is de plek waar zich vroeger het algemeen slachthuis bevond; ook wel het abattoir genoemd. Het slachthuis verrees omstreeks 1900 aan de rand van de stad. Vandaag de dag zij n er nog drie panden intact die zich op dit oorspronkelijke slachthuisterrein bevonden; het administratie kantoor, de directeurswoning en een dienstwoning. Satriale’s bevindt zich in de voormalige directeurswoning. Het abattoir werd opgericht door de gemeente omdat men meer toezicht wilde hebben op het slachten van vee. Om ziektes te voorkomen kwamen er in de 19e eeuw strenge regels met betrekking tot hygiëne en slachtprocedures. In de jaren ’80 kwam het slachthuis in financiële problemen waarna in 1988 sluiting volgde. Op de drie genoemde panden na is een jaar later alles gesloopt. In 1996 is het kunstwerk ‘Drinkend Paard’ op het terrein geplaatst van de kunstenaar Tom Claassen. Het vormt een verwijzing naar het abattoir.

 pizza  Plantage 1b | Utrecht

  pizza Tel. 030 - 737 11 37